Uživatel nepřihlášen
Doupě ohnivého vlka
RSS kanál blogu
Píše: FireWolf - Rubrika: Blogy
Blog nevyjadřuje názor redakce Zing, více zde.
Doupě ohnivého vlka

Zvoní recenzím hrana?

Středa 23.11.2016 22:37 - Autor: FireWolf
To se mi líbí

Zvoní recenzím hrana?Venku prší či dokonce sněží, a tak je čas na takové to přemýšlení o nejrůznějších věcech. V poslední době dost přemýšlím nad tím, zda mají recenze budoucnost. Respektive jestli mají budoucnost v takové podobě, v jaké se dnes nachází. K tomu všemu mě vedl update do parádní hry Plague Inc. Byla tam přidána nová nemoc, díky které můžete být upírem a proměnit v tyto krvežíznivé potvory i všechny obyvatele naší matičky Země. Bojujete tam s templáři a celkově za sebe můžu říct, že je to úžasný zážitek.

Proč o tom všem ale píšu? Ještě v dobách, kdy nebyl internet nebo byl minimálně rozšířen, hra prostě vyšla a to bylo vše. Obsah se přidával jen málokdy a to ještě formou datadisků. Celkově hry vycházely v odladěné formě a když ne, nedalo se s tím nic dělat. Žádné patche neexistovaly, i když někdy mohly být přítomny právě v oněch datadiscích. Tehdy recenze dávaly smysl. Byly na kompletní produkt a zákazník si tak mohl o daném titulu udělat hezký obrázek. Ať jste si tu hru zahráli hned v den vydání nebo o rok později, byla vždy stejná.

Jenže tohle v poslední době neplatí. Dnes má téměř každá druhá hra tzv. day one patch, který vychází v den vydání. Kromě toho ale tyto záplaty vychází i po několik měsíců v případě, že je hra rozbitá. Což upřímně je od vydání "next gen" konzolí většina větších PC titulů. Jenže to není vše. Kromě toho se lidé dočkají i různých DLC, díky kterým si můžou rozšířit obzory. Onen obsah mnohdy změní hru tak, že je lehčí se pro konečného zákazníka rozhodnout, zda koupit či ne.

Nově jsou oficiálně v Plague i upíři. A je to paráda.
Nově jsou oficiálně v Plague i upíři. A je to paráda.
Zde vidíte, že vlastnosti jsou zcela jiné, než ostatní choroby. Překvapivě.
Zde vidíte, že vlastnosti jsou zcela jiné, než ostatní choroby. Překvapivě.

Batman Arkham Knight

Otázkou tedy je, zda vychází v den vydání hry celé. Odpovědí je potom prosté "ne". Jenže recenze vyjdou právě v této životní etapě hry. Nenachází se tam patche, dodatečné balíčky apod. Jde v téhle fázi ohodnotit obsah? Samozřejmě, že jde. Já razím zásadu, že hru recenzuji dle toho, v jakém stavu se právě nachází. Ono by bylo lehké říct, že je ta hra špatná, ale za dva měsíce má vyjít DLC, které prý přidá hromadu nového obsahu a pak bude MOŽNÁ i lepší. Nebo jak jsem se třeba spletl u Batman Arkham Knight. Tam jsem té hře dal hodnocení 8,5/10. Než se mi začnete smát, uznávám svou chybu (což někteří lidé nedokážou... :D). Jenže já vždy spíše než technický stav upřednostňoval příběh, postavy a atmosféru. Hru jsem tedy zrecenzoval na Steamu dne 11. září 2015. Následuje citace ze začátku recenze: "Do budoucna se chystá ještě více oprav, ale jedno je už teď jisté - BAK nikdy nepojede na 100%. Už v základu má tolik chyb, že by se tenhle port musel celý překopat a to se WB nevyplatí."

Jelikož jsem autorem, můžu vám říct, na co jsem myslel během psaní těchto řádků. Spoléhal jsem se na to, že vyjde patch, díky kterému hra pojede lépe, než aktuálně šlapala. A jelikož jsem tento titul hrál nedávno, zjistil jsem, že jsem se mýlil. Rozhodl jsem se tedy snížit hodnocení na 7/10, aby to lépe reflektovalo stav dané hry.

Umělá inteligence dopadla opět celkem neslavně.
Umělá inteligence dopadla opět celkem neslavně.
Zdarec hoši, mě si nevšímejte, jen se tu tak protahuju.
Zdarec hoši, mě si nevšímejte, jen se tu tak protahuju.

Dishonored 2

Člověka to prostě láká dělat unáhlené závěry, předpokládat, že se věci zlepší a pak se nechat unést. Vidíme to na Steamu, kde když vyjde zmrvený port, ihned má hromadu záporných recenzí. Naposledy to šlo vidět u titulu Dishonored 2, což je prý parádní hra, jen ta optimalizace je zase extrémně na nic. Kdyby se mi ta hra dostala teď do rukou, zhodnotil bych ji tak, jak se aktuálně hraje. A řeknu to na rovinu - pokud by dostala špatné hodnocení, můžou si za to tvůrci (nebo vydavatelé) sami. Nemají vydávat zmrvené porty, mají se na ně soustředit, vyladit je a je to. Takhle jen sklízí, co sami zaseli.

Jenže pak se zase nabízí otázka. Uděláte recenzi na hru, která ještě není hotová, nemá všechen obsah? Nebo radši počkáte? Co když přijde patch, který ji skutečně opraví a smázne tak drtivou většinu záporů? Po pár letech k té hře někdo přijde a uvidí, že má hromadu záporných ohlasů, tak se jí vyhne, i když ji už žádný z oněch problémů nesužuje. A to by byla škoda, jak jistě uzná každý z vás. Na jednu stranu je člověk rád, že nekvalitní porty dostanou málo prostoru a adekvátní ohodnocení (protože jde vidět, jak na hráče kašlou), ale co když jsou poté problémy opraveny a hra jako taková stojí za zahrání?

Celkem kočka...
Celkem kočka...
Hlavní postavy v Dishonored 2.
Hlavní postavy v Dishonored 2.

Epizodické hry a EA

Přemýšlel jsem nad tímhle tématem dlouho. A došel jsem k závěru, že by se styl recenzí měl změnit. Jak jsem psal výše o day one patchi (které mimochodem považuji za něco špatného, jelikož je hra dost často bez něj totálně nehratelná), u některých kopií her pro recenzenty chybí, tudíž tito chudáci nemůžou hru adekvátně ohodnotit a musí hádat v tom, zda se technické nedostatky podaří odstranit. Když se nad tím zamyslíte, uvědomíte si, že existují tři verze recenzí: před vydáním, ihned po vydání a až vyjde všechen obsah.

Krásným příkladem budiž epizodické hry. Nedávno jsem psal recenzi na hru Adam Wolfe. Je to parádní HOG titul, který nabízí inovativní prvky do tak zatuchlého žánru a oživuje ho. Možná až příliš, jelikož v tomto typu her jsou právě hádanky hlavním tahákem. A zde jich bylo málo a k tomu lehké jak pírko. Jenže já hrál jen první epizodu ze čtyř, tudíž se nabízela otázka, zda se v tomhle ohledu nezlepší. Nebo naopak nezhorší. Zde je to o něco jednodušší, protože stačí udělat recenzi až vyjdou všechny epizody. Někdy prostě ale nemáte na výběr, jako třeba u EA titulů.

Hry, které se nachází v EA (Early Access neboli předběžný přístup) nerad hodnotím. Na pár jsem musel napsat recenzi a bylo to takové nijaké. Nedoporučíte hru, protože se nachází v tak raném fázi vývoje, že toho moc nenabízí? Nebo jí dáte palec nahoru s tím, že se určitě zlepší a nabídne hromadu obsahu? Zkuste si představit, že dostanete titul, který toho moc nenabízí, ale nachází se v EA a vy na něj musíte v této rozdělané fázi vývoje udělat recenzi. Byli byste shovívaví? Přiznám se, že já jsem nebyl. Ano, upozornil jsem na to, že se na této hře pracuje, ale i tak jsem byl negativní, jelikož nenabízela moc obsahu. Zde je také jednoduché řešení, a to nedělat recenze na tyto tituly.

Adam Wolfe.
Adam Wolfe.
A zde je jeden z prvních nepřátel.
A zde je jeden z prvních nepřátel.

Stardew Valley a ti hodní

Jenže i přesto zde zůstanou hry, které jsou rozšiřovány i po vydání. A nemusí jít jen o opravu chyb a trapná DLC za třetinu ceny původního titulu. Vezměte si třeba parádní Stardew Valley. Já ji dohrál, strávil jsem tam tuším kolem 50 hodin a dal jí 10/10. Šokovalo mě, jak mě to dokázalo pohltit. A to tenhle klenot vytvořil jen jeden jediný člověk! Pár měsíců po vydání mé recenze přišel obrovský update. Zdarma tam přidal tolik obsahu, za který by si EA (tentokrát nemyslím Early Access), Activision nebo Ubisoft řekli i o dvacet euro. Jelikož jsem já dal již ultimátní hodnocení, nebylo co řešit. Ale kdyby hru hodnotil někdo před tímto updatem a dal jí menší hodnocení s tím, že má málo obsahu... jen by to danému titulu uškodilo.

Doteď jsem psal o vztahu recenze k vydavateli či výrobci. Možná jste nabyli dojmu, že je bráním a že si myslím, že by se měly recenze dělat až vyjde hra kompletní, jen aby dostali druhou šanci. Dovolte mi zůstat u Stardew Valley, protože tahle hra perfektně odráží to, že tomu tak není. Když vyjde recenze, obsahuje věci o daném titulu. Jak se hraje, co nabízí, jaké má nedostatky. Potencionální zákazník si ji přečte a dle toho, co tam všechno je a není si udělá výsledný obrázek a rozhodne se, zda ji koupí či nikoliv. Jenže co kdyby danému člověku vadilo, že hra neobsahuje určitou věc? A co kdyby tam byla později přidána, ale jelikož je recenze zastaralá, nedojde mu to a tak se jí vyhne?

Jupí, komunitní centrum je otevřeno!
Jupí, komunitní centrum je otevřeno!
To je HODNĚ vajíček.
To je HODNĚ vajíček.

Změna

Recenze tu je především pro hráče. Má jim pomoct se rozhodnout, zda se vyplatí koupit daný titul. To jsem už psal výše a určitě to každý chápe. Samozřejmě to je také určité zrcadlo pro výrobce hry, který se může podívat, co tam lidem vadí a tak podobně. V dnešní době se ale spíše řídí tím, kolik kusů daného titulu prodají. Nač měnit něco, co lidé kupují jako rohlíky, že. Ani já bych se nesnažil to nějak vylepšit a využíval bych hlouposti mých zákazníků (dobře, možná ne, ale člověka to moc nemotivuje něco dělat odlišně, když se lidé spokojí s málem).

Říkám si tedy, jak změnit systém recenzí. Jak zařídit to, aby byly aktuální a člověk si díky nim dokázal představit, jaký je skutečný stav. Nesmyslem by bylo ji neustále aktualizovat, jakmile vyjde nějaký patch nebo DLC. Možným řešením by ale bylo ji po čase doplnit nebo upravit. Jako amatérského recenzenta mě dost často štve, když si pročítám svá starší díla (doufám, že nejsem jediný, kdo tohle dělá... :D) a uvědomuji si, že některé aspekty se v té hře změnily.

Závěr

Kdo ví, možná to celé přeháním a recenze se můžou psát stále stejným stylem. Minimálně já je budu vytvářet dle aktuálního stavu titulu. Nebo možná není chyba v recenzích, ale samotných hrách. Třeba by jednoho dne mohly vycházet opět ucelené, bez různých dodatků a poté by jejich zhodnocení nic nestálo v cestě. To je bohužel ale utopie.

Tisk
Hodnocení:
( 8.7 / 8 hlasů ) Ohodnoťte článek kliknutím na hvězdičku.
 

Napsat nový komentář

Komentář k blogovému článku Zvoní recenzím hrana?
Pro psaní musíte být přihlášen.
[+] Smajlíci
:gun: :-) 8-) ;-) :angry: :-D :lol: :dance: :thumbup: :shock: :-( :nah: :lala:
Virus   1x   V pohodě, nemáš se za co omlouvat. ;-) Já nic neříkám, jen jsem to více rozvedl na to, jak to vidím já. :-)Virusvirus7406    26.11.2016 18:46 Virus

@ odpověď na komentář od killjezor:V pohodě, nemáš se za co omlouvat. ;-) Já nic neříkám, jen jsem to více rozvedl na to, jak to vidím já. :-)

killjezor napsal:Promiň, asi jsem to napsal špatně, ale já s Tebou naprosto souhlasím. jen to asi nebylo vidět. To že jsou recenze na milion věcí je jasné. Svého času jsem měl vyloženě oblíbené recenzenty knížek a filmů, teď už to tak nesleduju a klidně se i spálím.

killjezor člen redakce   1x   Promiň, asi jsem to napsal špatně, ale já s Tebou naprosto souhlasím. jen to asi nebylo vidět. To že jsou recenze na milion věcí je jasné. Svého času jsem měl vyloženě oblíbené recenzenty knížek a filmů, teď už to tak nesleduju a klidně se i spálím.killjezorkilljezor26380    25.11.2016 12:48 killjezor

@ odpověď na komentář od Virus:Promiň, asi jsem to napsal špatně, ale já s Tebou naprosto souhlasím. jen to asi nebylo vidět. To že jsou recenze na milion věcí je jasné. Svého času jsem měl vyloženě oblíbené recenzenty knížek a filmů, teď už to tak nesleduju a klidně se i spálím.

Virus napsal:Tak recenze všeobecně má být nějaký názor a popis dané věci. Nejsou jen recenze na hry. Máš také recenze na filmy, auta, na spotřební zboží, na hotely, restaurace, na turistické destinace, na pláže, dokonce třeba i na zábavní atrakce a podobné věci. Celkově ti má recenze dát informace o dané věci, seznámit tě s funkčností, když je to třeba a pak z pohledu člověka, který tu recenzi dělá, ti dát i nějakou tu hodnotu. V řeči lidí prostě řekne jaké to je podle něho. A jasně, že je dobré si vždy najít někoho, s kým se člověk ztotožní a ano, recenze není jen číslo. To taky já vůbec neříkám. ;-)
Já jen říkám, že recenze mají být přesně na to, co se dá koupit. U her je to složitější, proto jsem třeba také toho názoru, že rozdělané hry se recenzovat nemají. Maximálně sepsat dojmy a celou recenzi napsat až ta hra bude hotová. Když vyjde hra rozbitá a oni ji po čase opraví, je dobré recenzi doplnit o info, nikoli ji ale upravovat. Jak říkám, v dnešní době se těch recenzí nechá najít z různých časových úseků spoustu, takže člověk má velký výběr informací. :-)

Virus   2x   Tak recenze všeobecně má být nějaký názor a popis dané věci. Nejsou jen recenze na hry. Máš také recenze na filmy, auta, na spotřební zboží, na hotely, restaurace, na turistické destinace, na pláže, dokonce třeba i na zábavní atrakce a podobné věci. Celkově ti má recenze dát informace o dané věci, seznámit tě s funkčností, když je to třeba a pak z pohledu člověka, který tu recenzi dělá, ti dát i nějakou tu hodnotu. V řeči lidí prostě řekne jaké to je podle něho. A jasně, že je dobré si vždy najít někoho, s kým se člověk ztotožní a ano, recenze není jen číslo. To taky já vůbec neříkám. ;-)
Já jen říkám, že recenze mají být přesně na to, co se dá koupit. U her je to složitější, proto jsem třeba také toho názoru, že rozdělané hry se recenzovat nemají. Maximálně sepsat dojmy a celou recenzi napsat až ta hra bude hotová. Když vyjde hra rozbitá a oni ji po čase opraví, je dobré recenzi doplnit o info, nikoli ji ale upravovat. Jak říkám, v dnešní době se těch recenzí nechá najít z různých časových úseků spoustu, takže člověk má velký výběr informací. :-)
Virusvirus7406
    25.11.2016 12:43
Virus

@ odpověď na komentář od killjezor:Tak recenze všeobecně má být nějaký názor a popis dané věci. Nejsou jen recenze na hry. Máš také recenze na filmy, auta, na spotřební zboží, na hotely, restaurace, na turistické destinace, na pláže, dokonce třeba i na zábavní atrakce a podobné věci. Celkově ti má recenze dát informace o dané věci, seznámit tě s funkčností, když je to třeba a pak z pohledu člověka, který tu recenzi dělá, ti dát i nějakou tu hodnotu. V řeči lidí prostě řekne jaké to je podle něho. A jasně, že je dobré si vždy najít někoho, s kým se člověk ztotožní a ano, recenze není jen číslo. To taky já vůbec neříkám. ;-)
Já jen říkám, že recenze mají být přesně na to, co se dá koupit. U her je to složitější, proto jsem třeba také toho názoru, že rozdělané hry se recenzovat nemají. Maximálně sepsat dojmy a celou recenzi napsat až ta hra bude hotová. Když vyjde hra rozbitá a oni ji po čase opraví, je dobré recenzi doplnit o info, nikoli ji ale upravovat. Jak říkám, v dnešní době se těch recenzí nechá najít z různých časových úseků spoustu, takže člověk má velký výběr informací. :-)

killjezor napsal:Podle mne je recenze názor daného člověka na hru, která zrovna teď takhle vypadá. To, že lidi popisují fungování jednotlivých principů, popisují grafiku, nebo technickou stránku, je víceméně přidané hodnota, kterou dnes každý čeká. Vždycky je důležité najít si recenzenta, který má na hry podobný názor a jeho věci číst, popřípadě vědět, že pán XY má vždy výsledek o 2 body níž a stejně k tomu přistupovat. Brát recenzi jako celek, ale ne jako číslo na konci ;-)

killjezor člen redakce   2x   Podle mne je recenze názor daného člověka na hru, která zrovna teď takhle vypadá. To, že lidi popisují fungování jednotlivých principů, popisují grafiku, nebo technickou stránku, je víceméně přidané hodnota, kterou dnes každý čeká. Vždycky je důležité najít si recenzenta, který má na hry podobný názor a jeho věci číst, popřípadě vědět, že pán XY má vždy výsledek o 2 body níž a stejně k tomu přistupovat. Brát recenzi jako celek, ale ne jako číslo na konci ;-)killjezorkilljezor26380    25.11.2016 10:44 killjezor

@ odpověď na komentář od Virus:Podle mne je recenze názor daného člověka na hru, která zrovna teď takhle vypadá. To, že lidi popisují fungování jednotlivých principů, popisují grafiku, nebo technickou stránku, je víceméně přidané hodnota, kterou dnes každý čeká. Vždycky je důležité najít si recenzenta, který má na hry podobný názor a jeho věci číst, popřípadě vědět, že pán XY má vždy výsledek o 2 body níž a stejně k tomu přistupovat. Brát recenzi jako celek, ale ne jako číslo na konci ;-)

Virus napsal:Když je člověk recenzentem, musí napsat recenzi tak, jak na tom zrovna hra je. A né ji upravovat tak, jak by na tom asi byla hra za pár měsíců. Prostě napsat pravdu. To je princip neměnné, prvotní recenze z webů a časopisů. Člověk který se nenarodil hloupý, ale pouze degeneruje dobou si musí být vědom toho, že existuje další faktor při rozhodování koupě hry. Stejně jako třeba při výběru auta, tak i u her má člověk sekci plnou komentářů, kde se dočte něco víc a může se rovnou i optat. A další možností je takové optání se známých, co hru už mají. Podle mého se na recenze nesmí koukat jako na něco, co řekne zda hru koupit. Podle mého se to má brát jako jeden z možných pro a proti, zda do hry jít. Sám čekám na recenze, ale taky na to, jaké hra dostává po vydání ohlasy, popřípadě co na to kamarádi. Ale článek fajne, nad tímhle přemýšlíme asi všicí někdy. :-)

Virus    Když je člověk recenzentem, musí napsat recenzi tak, jak na tom zrovna hra je. A né ji upravovat tak, jak by na tom asi byla hra za pár měsíců. Prostě napsat pravdu. To je princip neměnné, prvotní recenze z webů a časopisů. Člověk který se nenarodil hloupý, ale pouze degeneruje dobou si musí být vědom toho, že existuje další faktor při rozhodování koupě hry. Stejně jako třeba při výběru auta, tak i u her má člověk sekci plnou komentářů, kde se dočte něco víc a může se rovnou i optat. A další možností je takové optání se známých, co hru už mají. Podle mého se na recenze nesmí koukat jako na něco, co řekne zda hru koupit. Podle mého se to má brát jako jeden z možných pro a proti, zda do hry jít. Sám čekám na recenze, ale taky na to, jaké hra dostává po vydání ohlasy, popřípadě co na to kamarádi. Ale článek fajne, nad tímhle přemýšlíme asi všicí někdy. :-)Virusvirus7406    24.11.2016 22:38 Virus

Když je člověk recenzentem, musí napsat recenzi tak, jak na tom zrovna hra je. A né ji upravovat tak, jak by na tom asi byla hra za pár měsíců. Prostě napsat pravdu. To je princip neměnné, prvotní recenze z webů a časopisů. Člověk který se nenarodil hloupý, ale pouze degeneruje dobou si musí být vědom toho, že existuje další faktor při rozhodování koupě hry. Stejně jako třeba při výběru auta, tak i u her má člověk sekci plnou komentářů, kde se dočte něco víc a může se rovnou i optat. A další možností je takové optání se známých, co hru už mají. Podle mého se na recenze nesmí koukat jako na něco, co řekne zda hru koupit. Podle mého se to má brát jako jeden z možných pro a proti, zda do hry jít. Sám čekám na recenze, ale taky na to, jaké hra dostává po vydání ohlasy, popřípadě co na to kamarádi. Ale článek fajne, nad tímhle přemýšlíme asi všicí někdy. :-)

fallanga   2x   Můj názor je ten, že by se hra měla recenzovat v tom stavu v jakém ji recenzent dostane. Pokud bude něco přidáno, tak u herních webů stačí napsat novinku, že se něco změnilo, zájemce si novinku určitě přečte. U nezávislých recenzentů, kteří nepíší pro weby, je to trošku oříšek, ale řešením je dopsat nějaký dodatek o tom, že vyšel update/DLC a že mění pár věcí.fallangafallanga20226    24.11.2016 19:52 fallanga

Můj názor je ten, že by se hra měla recenzovat v tom stavu v jakém ji recenzent dostane. Pokud bude něco přidáno, tak u herních webů stačí napsat novinku, že se něco změnilo, zájemce si novinku určitě přečte. U nezávislých recenzentů, kteří nepíší pro weby, je to trošku oříšek, ale řešením je dopsat nějaký dodatek o tom, že vyšel update/DLC a že mění pár věcí.

killjezor člen redakce   2x   Chtěl jsme reagovat, ale ThainDegu sepsal přesně moje myšlenky, tak se už nebudu opakovat.killjezorkilljezor26380    24.11.2016 10:46 killjezor

Chtěl jsme reagovat, ale ThainDegu sepsal přesně moje myšlenky, tak se už nebudu opakovat.

Alfajk   2x   taky si myslim, ze by se hra mela recenzovat takova, jaka je v dobe psani recenze, me jako hrace nezajima, ze za mesic bude fungovat, nefunguje ted, kdyz jsem za ni dal penize a chci ji hrat, stejne tak me nezajima, ze za dalsi mesic vyjde dlc, ktery prida dalsi obsah navic, protoze ten obsah tam proste v dobe, kdy jsem chtel hrat, nebyl
vzdyt neni zase takovej problem, pokud se jedna o nejakej extremni pripad, vydat jeste jednu "navratovou" recenzi, ktera zmini ty dulezity zmeny (rekneme, ze vylepsi hodnoceni z 6/10 treba na 8/10) , navic steam uz neco podobnyho zavedl, kdy se skore hodnoceni pocita i na zaklade stari napsanejch hodnoceni, takze prvotni technicky problemy se pozdeji v hodnoceni temer neukazou

u EA her mam vetsinou zkusenost takovou, ze jaka je EA hra v zakladu, takova v podstate bude i po dodelani, tzn bavi v EA-bavi po dokonceni / nebavi v EA-nebavi ani pozdeji
Alfajkalfajk16671
    24.11.2016 08:04
Alfajk

taky si myslim, ze by se hra mela recenzovat takova, jaka je v dobe psani recenze, me jako hrace nezajima, ze za mesic bude fungovat, nefunguje ted, kdyz jsem za ni dal penize a chci ji hrat, stejne tak me nezajima, ze za dalsi mesic vyjde dlc, ktery prida dalsi obsah navic, protoze ten obsah tam proste v dobe, kdy jsem chtel hrat, nebyl
vzdyt neni zase takovej problem, pokud se jedna o nejakej extremni pripad, vydat jeste jednu "navratovou" recenzi, ktera zmini ty dulezity zmeny (rekneme, ze vylepsi hodnoceni z 6/10 treba na 8/10) , navic steam uz neco podobnyho zavedl, kdy se skore hodnoceni pocita i na zaklade stari napsanejch hodnoceni, takze prvotni technicky problemy se pozdeji v hodnoceni temer neukazou

u EA her mam vetsinou zkusenost takovou, ze jaka je EA hra v zakladu, takova v podstate bude i po dodelani, tzn bavi v EA-bavi po dokonceni / nebavi v EA-nebavi ani pozdeji

ThainDegu člen redakce   5x   Hra by se měla jako celek hodnotit tak jak vyjde, hráče který jí koupí nezajímá to jestli jí za měsíc opraví. Pokud hra není v hratelné podobě hned na začátku, její celková hodnota extrémně klesá. Většinu lidí titul s nevydařeným startem po měsíci už prakticky vůbec nezajímá. Vem si třeba NMS měla to být hra století a zmizela v propadlišti dějin, není o ní vůbec slyšet. :-D

Zrovna na epizodických her bych recenze plně vypustil. Hodnotit hru po částech je prostě nesmysl. :) Ideál je vždy počkat na celek. Tvůrcům, kteří po mě chtějí recenze jednotlivých epizod většinou již na samém začátku řeknu že chci recenzovat celek, epizody ode mne tím pádem čekat nemohou. Mimoto se mi tento systém vydávání vyloženě hnusí. :nah:
EA hry bys prakticky ani neměl hodnotit = není hotová. Lze na ně možné psát jen preview, ve kterých obsáhneš herní základ atd.

Celkově mají recenze smysl. Hru si ale musí vzít do merku člověk, který danému žánru rozumí a je schopen titul v případě nutnosti porovnat s řadou jiných podobně děl. Největší problém nastává v okamžiku kdy si hru vezme recenzent, který se není schopen zbavit výrazného osobního zaujetí či nevole. Vždy by tu měla být troška neutrality. ;-)

Jinak opět velmi povedený článek nad který se vůbec není špatné zamyslet. :lala:
ThainDeguthaindegu27578
    24.11.2016 00:43
ThainDegu

Hra by se měla jako celek hodnotit tak jak vyjde, hráče který jí koupí nezajímá to jestli jí za měsíc opraví. Pokud hra není v hratelné podobě hned na začátku, její celková hodnota extrémně klesá. Většinu lidí titul s nevydařeným startem po měsíci už prakticky vůbec nezajímá. Vem si třeba NMS měla to být hra století a zmizela v propadlišti dějin, není o ní vůbec slyšet. :-D

Zrovna na epizodických her bych recenze plně vypustil. Hodnotit hru po částech je prostě nesmysl. :) Ideál je vždy počkat na celek. Tvůrcům, kteří po mě chtějí recenze jednotlivých epizod většinou již na samém začátku řeknu že chci recenzovat celek, epizody ode mne tím pádem čekat nemohou. Mimoto se mi tento systém vydávání vyloženě hnusí. :nah:
EA hry bys prakticky ani neměl hodnotit = není hotová. Lze na ně možné psát jen preview, ve kterých obsáhneš herní základ atd.

Celkově mají recenze smysl. Hru si ale musí vzít do merku člověk, který danému žánru rozumí a je schopen titul v případě nutnosti porovnat s řadou jiných podobně děl. Největší problém nastává v okamžiku kdy si hru vezme recenzent, který se není schopen zbavit výrazného osobního zaujetí či nevole. Vždy by tu měla být troška neutrality. ;-)

Jinak opět velmi povedený článek nad který se vůbec není špatné zamyslet. :lala:

O autorovi blogu

FireWolf
FireWolf
Muž, 24 let

Kdo jsem?

Amatérský spisovatel, amatérský překladatel, amatérský recenzent, amatérský blogger, amatérský tvůrce her, amatérský amatér a dle jednoho muže prý i nadsamec... :D

"There are no choices. Nothing but a straight line. The illusion comes afterwards, when you ask 'Why me?' and 'What if?'. When you look back and see the branches, like a pruned bonsai tree, or forked lightning. If you had done something differently, it wouldn't be you. It would be someone else looking back, asking a different set of questions." - Max Payne, Max Payne 2

Baví mě především RPG, FPS a logické hry (díky kterým si ověřím, že jsem stále velmi chytrý... :D), ale občas si zahraju nějakou oddychovku.

Desítku dávám jen hrám, které mě baví od začátku do konce, naprosto mě pohltí a jsou v mých očích perfektní.

"Nothing is more badass than treating a woman with respect." - Mr. Torgue, Borderlands 2

Nejočekávanější hry:

  • Mount and Blade 2: Bannerlord
  • Serious Sam 4
  • Alan Wake 2
  • Nový Wolfenstein
  • Finding Paradise
  • Vampyr
  • The Sinking City
Založit herní BLOG